15

När magsjukan väl var överstånden, var allt lugnt i ungefär två dagar. Sedan bröt förkylningsförbannelsen ut. Fyraåringen, som först hade dragit hem magsjukeeländet från dagis, lyckades under första dagen tillbaka på dagis suga åt sig värsta sortens förkylningsbaciller. Sådana där ondsinta baciller som försöker invagga en i falsk lycka efter tre dagar - då låtsas den att den inte längre är kvar - för att under femte dagen komma tillbaka med fördubblad styrka. Halsont och feber markerar förkylningsförbannelsens inledning. Minimal andnings- och tankeförmåga samt en stark nära-döden-känsla utgör fortsättningen. 

Han har kommit till fortsättningsstadiet. Lillasyster ligger framför honom och väntar på att få en ren blöja. Inte sedan fyraåringen föddes har han känt sig så här handfallen. Att fundera ut vilket som är fram respektive bak på blöjan tar en evighet. Att sedan med feberheta, darriga fingrar fästa eländet är en smärre prestation. När han är färdig är han andfådd, svettig och ännu darrigare.
- Älsklingen, jag går och lägger mig! ropar han till frugan. - Jag har bytt blöja på lillasyster, jag måste vila. Med viss avsmak hör han själv hur patetisk han låter.

14

Som studerande småbarnsföräldrar, med tillhörande usel ekonomi, har han och frugan blivit mästare på att snoka upp rabatterade varor. Så även idag. Mataffären inne i stan hade erbjudande på toapapper. Ett paket med toapapper gick på 10 kronor. Varje paket innehöll 8 rullar. Strålande! tänkte han och slog till med fyra paket på en gång. Väl hemma visade han stolt upp sitt fyndköp för frugan. Frugan kollade.
- Varför har du köpt massa hushållspapper? undrade hon.
Vad f-n? tänkte han och tittade själv. Han insåg att han just hade spenderat 40 välbehövliga kronor på papper som de absolut inte behövde. 32 rullar papper helt i onödan. En flyktig tanke på att lämna tillbaka pappret, sköts snabbt åt sidan. Stoltheten förbjöd honom. Eftersom toapapper saknades hemma hade han inte mycket att välja på. Med kökskniven till hjälp fick han karva sig igenom hushållsrullarna och skapa toapapper.

13

Han är för trött för att orka tänka. Han kollade sig i spegeln nyss och fick en smärre chock. Inte konstigt att de ha de stirrat så på honom på apoteket när han köpte Panodil. De måste ha trott att han festat hela helgen. Hans ögon var blodsprängda och omgärdade av så svarta ringar att de nästan såg sminkade ut. Till det lades en grym morgonfrilla, två dagars skäggstubb och snorrester på ena kinden. Han såg ut som en galen panda. Eller en dålig Marilyn Manson-kopia. Fascinerande vad ungarnas förkylningar med tillhörande sömnbrist kan medföra.